Ο χειμώνας έρχεται… και αναμένεται να κρίνει την επόμενη μέρα του κόσμου. Αναλυτές από την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν κομβικής σημασίας το επόμενο διάστημα, καθώς η Γηραιά Ήπειρος θα δοκιμάσει τις αντοχές της σε όλα τα επίπεδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις και το κλείσμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ενεργειακή κρίση-επάρκεια και η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η πίεση στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων, θα δοκιμάσει τις αντοχές, την τσέπη και την ενότητα της ΕΕ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να περιμένει στη… γωνία, έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε διάσπαση, ή τριγμό.

Το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι το πώς θα καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, δίχως να καταρρεύσουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία πίεζε τη Δευτέρα να εξασφαλίσει συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου με παραγωγούς του Κόλπου. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη ανακοίνωσαν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές ροές παραμένουν σε πολύ μειωμένα επίπεδα.

Το Βερολίνο είπε ότι στόχευε να υπογράψει συμβόλαια LNG στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προμήθεια τερματικών σταθμών που κατασκευάζει, τώρα που ο ζωτικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία έχει κλείσει, ενώ Ισπανία, Γαλλία άλλοι ανακοίνωσαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος.

Η απότομη πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως προμήθευε περίπου το 40% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, έχει αφήσει τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και έχει προκαλέσει φόβους για πιθανές διακοπές ρεύματος και ύφεση. ακόμη.

Η Γερμανία θα μπορεί επίσης να υπολογίζει στο φυσικό αέριο που θα ρέει από τη Γαλλία από τις 10 Οκτωβρίου περίπου, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE, μετά από ανακοίνωση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι οι δύο θα βοηθούν ο ένας τον άλλον στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Σχέδιο για τοπικές διακοπές ρεύματος στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής του CRE, Emmanuelle Wargon είπε ότι εάν το σχέδιο του ενεργειακού ομίλου EDF για την επισκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη…