«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε», γράφει πανηγυρικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οικονομικό σκέλος της εφημερίδας. Η ΕΕ απαλλάσσει την Αθήνα στις 20 Αυγούστου από την ενισχυμένη εποπτεία. Όμως η Ελλάδα παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης όπως σχολιάζει η FAZ. 

Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική.

Η Ελλάδα παραμένει ωστόσο μια ιδιαίτερη περίπτωση, και μόνο λόγω του υψηλού χρέους της. Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ δεν λήγουν παρά το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα, σχολιάζει η FAZ.

«Δεν γνωρίζω και δεν θυμάμαι τίποτα»

Αντίθετα για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο εφιάλτης φαίνεται τώρα απλά να αρχίζει. Μετά την κατάθεσή του σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή  στο Αμβούργο για το σκάνδαλο φοροαποφυγής Cum-Ex της τράπεζας Warbung Bank από την περίοδο που διετέλεσε κυβερνήτης του Αμβούργου, η εφημερίδα Welt τον χαρακτήρισε «άνθρωπο χωρίς μνήμη».

Ο καγκελάριος ακολούθησε σύμφωνα με την εφημερίδα μια περίεργη γραμμή υπεράσπισης που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του:«Δεν γνωρίζει και δεν θυμάται τίποτα».  Αν και δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις με τραπεζίτες της αμφιλεγόμενης τράπεζας στο παρελθόν, αφού οι δημοσιογράφοι τις ανέδειξαν το 2020, εντούτοις, όπως είπε, δεν θυμάται τo περιεχόμενο των συζητήσεων. «Δεν είχα καμία πολιτική επιρροή στη φορολογική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την Warburg Bank» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στο σκάνδαλο Cum-Εx, οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές Cum-Ex αντάλλασσαν μεταξύ τους μετοχές με δικαίωμα μερίσματος (Cum) ή χωρίς δικαίωμα μερίσματος (Ex) τόσο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα,  ώστε να χάνεται η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου και μάλιστα οι πρωταγωνιστές…