Κίνητρα για φθηνή στέγη

Τα νέα ζευγάρια, γενικώς οι νέοι… ψηφοφόροι, είναι το «σκοτεινό αντικείμενο του πάθους» των κομμάτων. Και μέσα από τις προτάσεις τους για την στεγαστική πολιτική που καταθέτουν θα θελήσουν να προσελκύσουν την ηλικιακή ομάδα 25-35 έτη.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσημα το σχέδιο της κυβέρνησης, ορισμένα σημεία του διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει. Α. Σκέρτσος και Κ. Χατζηδάκης επιμελούνται του σχεδίου, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και στη Θεσσαλονίκη θα μάθουμε τις λεπτομέρειες.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενοικιάσουν τα κλειστά διαμερίσματά τους ή για να τα ανακαινίσουν και μετά να τα διαθέσουν προς μίσθωση σε νέα ζευγάρια.

Χθες και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τη δική του πρόταση η οποία περιλάμβανε και προτάσεις για τη φοιτητική στέγη. Ως κίνητρα παρουσιάζονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ ιδιοκτήτες κενών κατοικιών θα ενθαρρυνθούν και θα δεσμευτούν να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Ζητείται ακόμη η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού, η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Τον Ιούλιο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων και εμπόδια στο Airbnb, διπλασιασμός επιδόματος στέγης στους δικαιούχους 25-44 ετών, δημιουργία Τράπεζας Στέγης για εκμετάλλευση κενών κτιρίων.

Ιδανικό πεδίο για άσκηση πολιτικής οι νέοι, κυρίως οι φοιτητές αλλά και τα νέα ζευγάρια που δε βρίσκουν σπίτι. Και τα κόμματα ποντάρουν πολλά από αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων.

Πηγή: ΟΤ