Δεκάδες χιλιάδες σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Το Καραβάνι του Φωτός» και περιμένουν να δοθεί εντολή εκκίνησης για να ξεκινήσουν πορεία προς την Ευρώπη: αγωνία επιβίωσης ή δάκτυλος της Αγκυρας, αναρωτιούνται αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία ετοιμάζονται να φύγουν για την Ευρώπη, σε μια μαζική πορεία στο πλαίσιο εκστρατείας που οργανώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ονομάζεται «Το Καραβάνι του Φωτός» (Αλ Νουρ Καραβάν), μεταδίδουν αραβικά αλλά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο (φωτογραφία, επάνω, από 7al.net).

Ξεπέρασε τους 40.000

Σύμφωνα με την εφαρμογή της εκστρατείας στο Telegram, ο αριθμός όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή ξεπέρασε τους 40.000 και το κομβόι αναμένεται ν’ αναχωρήσει για την Ευρώπη τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Δείτε ακόμα – Θεοδωρικάκος: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία – Από τον Έβρο δεν περνάει κανείς

Οι Σύροι που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην πορεία καλούν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης να τους υποστηρίξουν και να τους βοηθήσουν για να διευκολυνθεί η ασφαλής διέλευσή τους προς την Ευρώπη.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους στην Τουρκία και του εντεινόμενου ρατσισμού σε βάρος τους, πέρα από τις εκστρατείες απέλασης και τις αποφάσεις που περιορίζουν τη ζωή τους.

Επίσης, πιστεύουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση που αποφάσισε η Αγκυρα στη βόρεια Συρία και η προσπάθεια «συμφιλίωσής της» με τη Δαμασκό, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «ασφαλούς» περιοχής για την εγκατάσταση των σύρων προσφύγων και τον διωγμό τους από την Τουρκία.

Το όπλο των σύρων προσφύγων

Είναι όμως το «Καραβάνι του Φωτός» μία από τις συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία ή η Αγκυρα λειτουργεί ως προβοκάτορας που χειραγωγεί τη συριακή προσφυγική κρίση προκειμένου να αποκτήσει κάποια επιρροή στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και όσον αφορά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εκλογές;


Φωτογραφία αρχείου

Οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις για πιθανή πολιτική συνεννόηση μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού επηρέασαν τους σύρους…