Ο άλλοτε παντοδύναμος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όταν η Ελλάδα είχε μπροστά της τον γολγοθά του 3ου μνημονίου, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του, γιατί το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Ελληνες

Του Γιώργου Παππά

Το γραφείο του στον 3ο όροφο του «Γιάκομπ Κάιζερ Χάους» στην Dorotheen Str. 100 είναι απέναντι από το εμβληματικό κτίριο του Μπούντεσταγκ, λιτά, σπαρτιατικά διακοσμημένο, με υποδέχεται για την τρίτη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» λίγο πριν ξεκινήσει τις θερινές του διακοπές. Είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που είχε ως πρόεδρος του Μπούντεσταγκ για τέσσερα χρόνια μέχρι το 2021. Σήμερα είναι απλός βουλευτής.

Στην προηγούμενη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» το 2017 ήταν ακόμη παντοδύναμος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και η Ελλάδα είχε μπροστά της τον γολγοθά του 3ου Μνημονίου. «Η Ελλάδα πέτυχε πολλά» διαπιστώνει τώρα ο Σόιμπλε. Ο ίδιος πέρασε το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το μεγαλύτερο της ιστορίας, κόντρα στην ΕΚΤ και τον τότε πρόεδρό της Τρισέ. Και μολονότι για πολλούς Ελληνες έγινε «αποδιοπομπαίος τράγος», ο ίδιος έχει ήσυχη τη συνείδησή του, γιατί το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Ελληνες.

Δεν είναι πλέον τόσο δηκτικός, όσο στο παρελθόν, ίσως και λόγω ηλικίας. Αλλά με τη χαρακτηριστική του αυστηρότητα δεν συμμερίζεται προβλέψεις ευφορίας. Είναι πολλές και μεγάλες οι νέες προκλήσεις, η Ελλάδα έχει επιπρόσθετα και τις απειλές της Τουρκίας και του Ερντογάν, για τον οποίο έχει ένα μήνυμα: «Θα κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλιστεί η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς με στρατιωτικά μέσα». Αισιοδοξεί ότι η Ευρώπη θα κερδίσει τον συστημικό πόλεμο με τον Πούτιν που εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Σι που απειλεί το Χονγκ Κονγκ, τον Ερντογάν που στραγγαλίζει τον Τύπο. «Εμείς δεν χρειαστήκαμε Τείχος» και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των φιλελεύθερων, δυτικών δημοκρατιών, λέει με την εμπειρία του 80χρονου πολιτικού.

Κύριε Σόιμπλε, αφορμή αυτής της συνέντευξης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει και από την ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν τον ερχόμενο Αύγουστο, αφήνοντας οριστικά πίσω της την τραυματική δεκαετία της κρίσης χρέους. Τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτή η…