«Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αρκεί αυτές οι αποκρατικοποιήσεις να συνοδεύονται με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου.

Θέση της κυβέρνησης, είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είναι πως «οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να υπηρετούν τις βασικές προτεραιότητες για υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, για δημιουργία θέσεων απασχόλησης καλών ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κόνσολας, λέγοντας ότι οι τιθέμενες διατάξεις «επικαιροποιούν και εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ανωνύμων εταιρειών». Παράλληλα, εισάγονται σημαντικές καινοτομίες, όπως η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και η σύσταση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ιδίως σε σχέση με τις ειδικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, παρατήρησε ότι στο νομοσχέδιο γίνονται αναφορές σε δείκτες που έχουν σχέση με τη χρηματοοικονομική απόδοση, την κερδοφορία και τη ρευστότητα, «με τρόπο που, πολλές φορές, δεν συνάδει με τη λειτουργία, τους σκοπούς και τους στόχους εταιριών του Δημοσίου, που ρόλο έχουν κατά κύριο λόγο να προσφέρουν δημόσιο αγαθό ή δημόσια υπηρεσία στους πολίτες». 

«Δημιουργείτε ένα ‘αεροδιάδρομο’ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των ανώνυμων εταιρειών, εντός και εκτός του Υπερταμείου», είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

«Γίνεται ένα νέο βήμα ολοκλήρωσης των…