«Φέτος το χειμώνα η ”συνάντηση” Covid και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης» ανέφερε η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας Γεωργία Γκιούλα σημειώνοντας παράλληλα ότι όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά της Covid τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες. Στη διάρκεια συζήτησης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΙΣΘ) στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, η κ Γκιούλα εκτίμησε ότι θα αργήσουμε να δούμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

«Ξεκινάμε ύστερα από 2,5 χρόνια χωρίς υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει στην καθημερινότητα μας και ήδη υπήρξε ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί προσεχώς. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια «μικροεπιδημία γρίπης» τους καλοκαιρινούς μήνες, 174 περιστατικά δεν είναι λίγα. Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV-2. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς θεωρώ ότι θα αργήσει να συμβεί, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας. Πιθανότατα στο μέλλον θα έχουμε εμβόλια για τον SarsCov-2 σαν κι αυτά της γρίπης. Δηλαδή η τεχνολογία θα παραμείνει η ίδια και αυτό που θα αλλάζει θα είναι «το» ή «τα» στελέχη που θα συμπεριλαμβάνονται. Όσο για την προέλευση του ιού, σε πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο αποδείχτηκε επιστημονικά και με ακρίβεια ότι ο ιός δεν προήλθε από εργαστήριο» ανέφερε η κ Γκιούλα .

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ και Υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος Κλινικής Covid ΑΧΕΠΑ  Συμεών Μεταλλίδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην ύφεση ενός κύματος (Covid19) που ήρθε για πρώτη φορά καλοκαίρι και ότι οι υποπαραλλαγές της «Ο» που φαίνεται να επικρατούν αυτή την περίοδο…