Το σημείο που θα επιλεγεί από την Τουρκία για την γεώτρηση έχει τη δική του σημασία

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Και σε αυτή τη λογική κινείται και η τουρκική διπλωματία, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι τον Αύγουστο το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Τουρκία να επιχειρεί για μία ακόμα φορά να εργαλειοποιήσει την Κύπρο.

Την πρώτη δήλωση έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι εξετάζονται πέντε – έξι τοποθεσίες και πιθανότατα θα επιλεγεί μία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο θέμα επανήλθε και ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Οι δικές του ανακοινώσεις έγιναν από την κατεχόμενη Κύπρο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καθεστώτος για τα 48 χρόνια της τουρκικής εισβολής.

Διαβάστε επίσης: Το παιχνίδι των «παρακρατικών» στην Άγκυρα

Πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ;

Με στόχο – προφανώς – να παραπέμπουν ευθέως σε έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα ασφαλές «επικοινωνιακό» και ουσιαστικό πεδίο στο οποίο εκδηλώνεται επί σειρά ετών η τουρκική προκλητικότητα.

Το σημείο που θα επιλεγεί από την Άγκυρα για την γεώτρηση έχει τη δική του σημασία, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, καθώς θα δείξει την πρόθεση της Τουρκίας να ανεβάσει το επίπεδο της έντασης.

Τα τρία σενάρια

Στο πλέον «ανώδυνο» σενάριο, αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι, είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, παίζοντας με τα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Το δεύτερο σενάριο είναι να κινηθεί σε περιοχές δυτικά της Κύπρου, ή στην περιοχή της Καρπασίας, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ορίσει «οικόπεδα» και δεν έχει εκχωρήσει σε κάποια εταιρεία τα δικαιώματα ερευνών.

Και το τρίτο σενάριο η Άγκυρα να θελήσει να στείλει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε περιοχή που τα δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί, όπως για παράδειγμα το «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο τα δικαιώματα έχουν ΕΝΙ και Total.

Πρόκληση σε περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Σε αυτή τη συγκυρία ερώτημα παραμένει και αν η Τουρκία θα επιχειρούσε μία πρόκληση στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δη στα όρια του παράνομου…