Διχασμός επικρατεί στην Ευρώπη αναφορικά με το εάν θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Καθώς μια ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν απασχολεί όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, αποτελώντας έτσι την κύρια πηγή του πεδίου διαφωνιών, έχουν διαμορφωθεί δύο αντικρουόμενα μέτωπα ανάμεσα στις χώρες που θέλουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αλλά και πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει μια συγκεκριμένη πρόταση για πλαφόν και στις πιο επιφυλακτικές χώρες ως προς αυτό.

Ενδεικτικά η Γερμανία ζητά περαιτέρω αναλύσεις για τις επιπτώσεις μιας τέτοια στρατηγικής.

Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Ολλανδία είναι καθόλα αρνητική στο ενδεχόμενο επιβολής ενός τέτοιου μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαική Επιτροπή αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» που θα κληθούν να διαχειριστούν στην συνάντηση τους στην Πράγα αλλά και στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά κι ύστερα από πολλούς μήνες η επικαιροποιημένη πρόταση της Κομισιόν, παρουσιάζεται ως σχηματοποιημένη στρατηγική αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.
Το κλίμα που υφίσταται τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκών πηγών στο περιθώριο αυτής είναι πολύ θετικές καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται μια ευρεία πλειοψηφία τουλάχιστον για δύο από ταυποβληθέντα μέτρα, δηλαδή για την αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια φέτος το χειμώνα και για το πλαφόν σε τιμές υπερκερδών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η στήριξη στις προτάσεις αυτές γίνεται με αρκετούς αστερίσκους όσον αφορά το μέτρο- πρόταση για εισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Επί παραδείγματι, η Πολωνία ζητά και αμφισβητεί την νομική βάση αυτού του μέτρου με την στήριξη της Ουγγαρίας.

Σε κάθε περίπτωση οι ενστάσεις αυτές δεν εκτιμάται πως συνιστούν ζήτημα, συνολικά, για να εγκριθούν τα μέτρα αυτά στις 30 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συναντηθούν εκ νέου οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ.

«Σφίγγει» τη…