Ο Ολυμπιακός και ο δείκτης στατιστικής της Χάιφα που έγινε μπελάς

Στο φινάλε της Χάιφα, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είχε όρεξη για πολλά λόγια στα αποδυτήρια. Λογικό αν σκεφτεί κανείς τα ανάμεικτα συναισθήματα. Λογικότερο αν συνυπολογίσει πως ο Ολυμπιακός έφτασε δευτερόλεπτα μακριά από μια νίκη που θα ισοδυναμούσε με κάτι παραπάνω από τη μισή πρόκριση στον τρίτο προκριματικό του Champions League.

Όχι, δεν είχε ιδιαίτερα παράπονα ο Πορτογάλος από τους ποδοσφαιριστές του στους βασικούς δείκτες αξιολόγησης. Ούτε από την προσαρμογή τους στις δύσκολες συνθήκες (ακόμη και χθες στο «Ελ. Βενιζέλος» έλεγαν χίλιες φορές ο καύσωνας της Αθήνας). Ούτε από τον τρόπο που ακολούθησαν το σχέδιο (του) για την απόδραση από το λημέρι της Μακάμπι. Ούτε από την προσπάθεια που κατέβαλαν συνολικά.

Λίγο με τη τύχη του λογικά τα είχε –και αν διαφωνείτε (ξανά)ρίξτε μια ματιά στο γκολ του Χαζίζα στο 90’+2΄-. Και περισσότερο με έναν δείκτη της στατιστικής που απαγορεύεται να επαναληφθεί στη ρεβάνς του Καραϊσκάκης. Εκείνον που εξηγεί γιατί οι Ισραηλινοί βρήκαν τελικά τον τρόπο να πιέσουν πολύ ως το φινάλε αναζητώντας την ισοφάριση.

Είναι προνόμιο να προηγείσαι μόλις στο 7΄ σε μια τέτοια έδρα. Και ακόμη μεγαλύτερο αν αυτό το προβάδισμα το διατηρείς ως τα βαθιά νερά της αναμέτρησης καθώς ο άλλος υποχρεωτικά θα πρέπει να πάρει ρίσκα. Και ρίσκα σημαίνει «χώροι» ανοιχτοί και πολλές φορές προϋποθέσεις για ένα δεύτερο γκολ που θα κλείδωνε τη βραδιά και το αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός όμως παρότι άντεξε ως το 92΄και είδε την αντίπαλο του, τουλάχιστον ένα ημίχρονο (από το 30΄ως την ανάπαυλα και από το 65΄ως τη λήξη) σκαρφαλωμένη πάνω από τη… σέντρα, δεν κατάφερε  να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Γιατί; Διότι το ποσοστό του στις επιθετικές πάσες ήταν χαμηλότερο και από την προσδοκία αλλά και από τους μέσους όρους του.

Με το ζόρι 66%, άρα κάθε τρεις πάσες -που θα μπορούσαν να ανοίξουν το επιθετικό transition ή έστω να μεταφέρουν το παιχνίδι μακριά από το δικό του «τρίτο»- μια επιπλέον κατοχή για τους… απέναντι.

Είχε ο πρωταθλητής Ελλάδας μόλις 34% κατοχή, έστω βάση σχεδίου καθώς ιδέα της βραδιάς ήταν μια καλή τοποθέτηση πίσω από τη μπάλα.  Δηλαδή κάτι σαν 3 στις 9 κατοχές του ματς. Του προέκυψε και αυτό το πρόβλημα στην ανάπτυξη,…