Κόσμος

Οι δρόμοι της Σερβίας γέμισαν με χιλιάδες πολίτες που απαίτησαν παραιτήσεις από την κυβέρνηση

Χθες, μια μαζική συγκέντρωση που αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες λαμβάνοντας μέρος στις οδούς του Βελιγραδίου, ανέβηκε στον αγώνα ενάντια στη βία, αντιδρώντας στα τραγικά γεγονότα των μαζικών πυροβολισμών που σημειώθηκαν στις αρχές του Μαΐου και κόστισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη διαδήλωση-πορεία που οργανώνει η σερβική αντιπολίτευση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Στις διαδηλώσεις κατά της βίας συμμετέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα. Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και την αφαίρεση των εθνικών συχνοτήτων από δύο φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία προβάλλουν βίαιο περιεχόμενο, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη από τις 5ης Οκτωβρίου 2000, όταν έγινε η ανατροπή του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


free photo pexels