Το «Βήμα της Κυριακής» αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες της νέας νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται στη Βουλή.

Στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) από 33 μέλη και θα διατυπώνει απλή αιτιολογημένη γνώμη περί της επάρκειας όσων καταθέτουν υποψηφιότητα για την κάλυψη κενής θέσης Μουφτή στη Θράκη, προχωρά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου – τομή που παρουσιάζει αποκλειστικά «Το Βήμα».

Με το νομοσχέδιο αυτό, που αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί ακόμη και εντός της προσεχούς εβδομάδας, εκσυγχρονίζεται σχεδόν εκ θεμελίων όλο το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας των Μουφτειών και της επιλογής των επικεφαλής των τριών Μουφτειών Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης.

Η εισαγωγή του θεσμού της Συμβουλευτικής Επιτροπής, που θα διασφαλίζει ότι όσοι επιλέγονται θα πληρούν όλα τα κριτήρια που τίθενται, διαμορφώνει ένα είδος «έμμεσης επιλογής» που θα διευκολύνει τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας στον ορισμό του κατάλληλου προσώπου (μέσω Προεδρικού Διατάγματος).

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν στο «Βήμα» άριστα ενημερωμένες πηγές, για μία προσεκτική και καλά μελετημένη άσκηση ισορροπιών ώστε να αναδειχθούν και να προστατευθούν οι τρεις ιδιότητες που συνυπάρχουν στο πρόσωπο του Μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός, ιεροδίκης και επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας) και συνιστούν την ελληνική πρωτοπορία, η οποία μπορεί να έχει πολύ θετικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας στον ισλαμικό κόσμο.

Συγχρόνως, η φιλοσοφία που διατρέχει όλο το νομοσχέδιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, είναι το σαφές μήνυμα ότι η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας της μουσουλμανικής μειονότητας συνδέεται αναπόσπαστα με την υποστήριξη των ίδιων των μουσουλμάνων της Θράκης ενάντια στις προσπάθειες χειραγώγησής τους και χρησιμοποίησης του ίδιου του Ισλάμ για πολιτικούς λόγους. Η Ελλάδα, συνεχίζουν, όπως έκανε και στην περίπτωση του Τεμένους των Αθηνών, εκπέμπει το σαφέστατο μήνυμα ότι προστατεύει και εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων, αλλά απορρίπτει κάθε ιδέα περί πολιτικού Ισλάμ.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο…