Για γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου «και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό» προανήγγειλε από την 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος της παρέμβασης, μια «σχετικά λογική» τιμή για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την εμπορική του τιμή.

  • Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Δεν είμαι κωλοτούμπας – Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο εκτός…

Ευρωπαϊκές αποφάσεις

«Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρώτη εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά συνολικά στο TTF», όπως είπε. Σημείωσε ότι μέσω του πλαισίου που θεσπίστηκε το καλοκαίρι έχει ανακτηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ προς παρόμοιο μηχανισμό φαίνεται να κινείται και η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι με τον ελληνικό μηχανισμό ανακτώνται τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από όπου και αντλούνται ως επιδοτήσεις και στοχευμένες ενισχύσεις προς του καταναλωτές.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι εξετάζεται τρόπος επιδότησης ώστε να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές, αλλά παράλληλα να δίνεται κίνητρο για εξοικονόμηση καθώς είναι επιβεβλημένο να μειωθεί η κατανάλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «διαστροφή της πραγματικότητας» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κίνητρο για να αλλάξει η υποδομή φυσικού αερίου

Προανήγγειλε δε παρέμβαση «στην αντλία» ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του εν λόγω καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου. Παράλληλα με την παρέμβαση αυτή το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα στην παρούσα συγκυρία στα νοικοκυριά που έχουν την υποδομή και τη δυνατότητα να το κάνουν, να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο. Θα είναι πιο φθηνό αν θερμανθούν με πετρέλαιο παρά με φυσικό αέριο…