Κόσμος

Λόγω της ξηρασίας, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιβάλλει ένα ειδικό σύστημα δελτίου για τη χρήση του νερού στον νότο

Η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα σύστημα δελτίου για την παροχή νερού στη νότια περιοχή της Αλγκράβε, η οποία πλήττεται από έντονη ξηρασία. Ο στόχος της είναι να μειώσει τη χρήση υπόγειων υδάτων κατά 15%. Συγκεκριμένα, στα φράγματα του Οντελέιτε και του Μπελίσε, η χρήση νερού για γεωργία και γήπεδα γκολφ θα μειωθεί κατά 20%, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού, η μείωση θα φθάσει το 50%.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας “δύναμης δράσης” για τους υδάτινους πόρους της περιοχής, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, με σκοπό να επανεξετάσει τις άδειες αντλίας νερού στην περιοχή. Η κυβέρνηση προτίθεται να ανακαλέσει άδειες που θα επιτρέπουν μείωση της χρήσης υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα κατά 15%.

Οι περιφέρειες Αλεντέζου και Αλγκράβε, στον νότο της Πορτογαλίας, βρίσκονται σε σοβαρή ή ακραία κατάσταση ξηρασίας, με το 36% του εδάφους της χώρας να επηρεάζεται. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από τις Βρυξέλλες για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού γεωργικού αποθέματος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, το 91,9% του εδάφους της Πορτογαλίας πλήττεται από ξηρασία, με το 25,8% να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ένα από τα πιο έντονα προβλήματα ξηρασίας στην Ευρώπη στην Ιβηρική Χερσόνησο.


free photo pexels