Σε έναν κόσμο αντιμέτωπο με πολλές κρίσεις οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται από σήμερα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες που τους χωρίζουν.

Παραδοσιακά κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης εκφωνεί την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, η χώρα του οποίου φιλοξενεί το διπλωματικό αυτό γεγονός στην έδρα του ΟΗΕ. Όμως φέτος εκτάκτως ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του αύριο Τετάρτη, καθώς χθες παρέστη στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο.

Σχεδόν 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να εκφραστούν στο βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απευθύνει ομιλία σήμερα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της διπλωματικής εβδομάδας, με τον Ουκρανο πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφωνεί ομιλία μέσω βίντεο –αφού του παραχωρήθηκε ειδική άδεια—και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία πως επιτίθεται στα θεμέλια του ΟΗΕ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να έχουν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων

Η κυρία Μπέρμποκ τόνισε πως η ΓΣ αυτής της εβδομάδας δεν θα είναι «όπως οι προηγούμενες», κατηγορώντας τη Μόσχα πως επιτίθεται εναντίον των ιδρυτικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

Παρότι είναι ένα από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία αψηφά εντελώς το διεθνές δίκαιο και ολόκληρη την παγκόσμια τάξη, στηλίτευσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Χρειάζονται τα Ηνωμένα Έθνη για να βρίσκουμε κοινές λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να ζει με τον φόβο πως ένας ισχυρότερος γείτονάς της θα της επιτεθεί», υπογράμμισε η κυρία Μπέρμποκ.

Ο ΟΗΕ θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους που ακούν ο ένας τον άλλο με σεβασμό και κατανόηση, ενωμένους σε κοινές θεμελιώδες αξίες όπως η αποκήρυξη της βίας και η ισότητα όλων των εθνών, συνέχισε η γερμανίδα…