Του Χρυσόστομου Τσούφη

“Θα προτείνουμε πρωτοφανή μέτρα για μια πρωτοφανή κατάσταση” διαβεβαίωνε την Παρασκευή η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών. Το…πλήρωμα του χρόνου ήρθε και με αγωνία όλοι περιμένουν τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την πτώση των τιμών που αναμένονται σήμερα.

Ξεκινώντας από τα πιο εύκολα να συμφωνηθούν μεταξύ των κρατών μελών, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά στις ώρες αιχμής όταν και καλούνται να συνεισφέρουν για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών ενέργειας οι μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Όπως έχει αναφερθεί ήδη στα διεθνή μέσα οι Βρυξέλλες θα προτείνουν πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Οι πρώτες πληροφορίες που θέλουν το πλαφόν μεταξύ 180-200€/Mwh μάλλον δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση η οποία στον Ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης εσόδων έχει βάλει τα πλαφόν πολύ χαμηλότερα κι επομένως εφόσον περάσει η πρόταση της Κομισιόν , τα έσοδα θα μειωθούν. Ταυτόχρονα θα υπάρξει πρόταση για εισφορά αλληλεγγύης στην βιομηχανία πετρελαίου τουλάχιστον 33% στα κέρδη της. Τα έσοδα και από τα 2 μέτρα θα πρέπει να αξιοποιούνται από τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων καθώς και για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Θα υπάρξουν και προτάσεις για το χρηματιστήριο της ενέργειας με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς μελλοντικών συμβολαίων. Στις Βρυξέλλες είδαν επιτέλους ότι ο Ολλανδικός δεικτης TFF δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικός της αγοράς φυσικού αερίου κι αφορά κυρίως φυσικό αέριο που μεταφέρεται με αγωγούς και γι’αυτο αναμένεται η δημιουργία κι ενός συμπληρωματικού δείκτη που θα έχει να κάνει με την αγορά του LNG.

Η Κομισιόν θα επιχειρήσει εντός του υπάρχοντος πλαισίου προσωρινής κρατικής βοήθειας να δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία με κρατικές εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή ενέργειας.

Ο ελέφαντας βέβαια στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών…