Οι νέες εισηγήσεις στον Μητσοτάκη, τι σκέφτεται ο ίδιος, τι στοιχηματίζουν οι «γαλάζιοι»

Χρειάστηκαν τρεις αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά σε κομματικό ακροατήριο στην αρχή της εβδομάδας για να ανοίξει γύρος… κρυφών «στοιχημάτων» σε γαλάζια γραφεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κάλπης. «Για μένα», είπε ο Πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, «η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019».

Χάραξε επίσης την επίσημη αφετηρία της «εξόρμησης» της ΝΔ. Και χαρακτήρισε τις επικείμενες κάλπες «από τις πιο σημαντικές της μεταπολίτευσης» – περισσότερο βέβαια ως μια τονωτική ένεση για τη συσπείρωση της γαλάζιας βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές: Γιατί η «πρώτη Κυριακή» είναι σημαντική για τον Νίκο Ανδρουλάκη – Τι θα κρίνει τις συνεργασίες

Σε εκείνη τη νεοδημοκρατική σύναξη δεν υπήρξε η συνήθης… διευκρίνιση Μητσοτάκη, «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» ή «εκλογές την άνοιξη του 2023». Ακριβώς αυτή η αποφυγή του Πρωθυπουργού να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τον χρόνο των εκλογών έχει πυροδοτεί εκ νέου παρασκηνιακές εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις.

Δύο «γραμμές»

Η εκλογολογία πάντως δεν έχει επανέλθει μόνο εξαιτίας της πολιτικής καθημερινότητας συγκρούσεων και του βαθιά πολωτικού κλίματος, με συνεχείς προσωπικές επιθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Είναι υπαρκτό και μάλιστα ισχυρό, τελευταία, το νέο κύμα εισηγήσεων που καταφθάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οι εισηγήσεις αυτές δεν κινούνται όλες στην ίδια γραμμή.

Για την ακρίβεια, απέναντι σε εκείνους που επιμένουν να μιλούν για «αξιοποίηση της κυβερνητικής θητείας μέχρι τέλους», στέκονται πλέον εκείνοι που προκρίνουν «κάλπες νωρίς» ή πλέον και… «πολύ νωρίς», δηλαδή στους πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου. Οσο κι αν προσπαθεί κάποιος να εκμαιεύσει πρωθυπουργικές απαντήσεις, ο Μητσοτάκης επιλέγει να κρατά κλειστά χαρτιά για την Κυριακή της απλής αναλογικής και συνεπώς για τη δεύτερη Κυριακή της ενισχυμένης αναλογικής. Και αυτό από μόνο του οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση ότι αφήνει και ο ίδιος ανοιχτά παράθυρα για τυχόν αιφνιδιασμό.

«Θα ξεφυλλίσει το ημερολόγιο»

Οπως διαμηνύει ο Μητσοτάκης, τουλάχιστον σύμφωνα με…