Όσο άδικο είναι να ρωτάς το τρίτο κόμμα, ακόμη και… χρόνια πριν στηθούν οι κάλπες, με ποιον θα συνεργαστεί ή θα στηρίξει, άλλο τόσο λογικό είναι αυτό το κόμμα να μην απαντάει ξεκάθαρα και να επιμένει στη γραμμή τής αυτοδυναμίας και της φιλοδοξίας να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή, επιβάλλοντας τους δικούς του όρους.    

Την πρώτη φορά που ρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι στόχος του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «από τις επόμενες εκλογές να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται «να βάλει πλάτη» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας μία συζήτηση για το πρόσωπο που θα κυβερνήσει τη χώρα μετά τις εκλογές και προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: Οι υποκλοπές «έκαψαν» τη συνεργασία Μητσοτάκη με Ανδρουλάκη; – Οι δεύτερες κάλπες και ο χρόνος που «γιατρεύει»

Οι συνεργασίες και η «ταφόπλακα» που δεν μπήκε ποτέ

Με το ΠΑΣΟΚ συμβαίνει αυτό που συνέβαινε ανέκαθεν – από όταν έπαψε δηλαδή να είναι κόμμα εξουσίας και έγινε ο «τρίτος πόλος» σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Και όσο άδικο είναι να ρωτάς το τρίτο κόμμα, ακόμη και… χρόνια πριν στηθούν οι κάλπες, με ποιον θα συνεργαστεί ή θα στηρίξει, άλλο τόσο λογικό είναι αυτό το κόμμα να μην απαντάει ξεκάθαρα και να επιμένει στη γραμμή τής αυτοδυναμίας και της φιλοδοξίας να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή, επιβάλλοντας τους δικούς του όρους.

Αυτή τη φορά, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Και αυτό γιατί οι επόμενες κάλπες θα στηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ένα σύστημα «εχθρικό» στην αυτοδυναμία και φιλικό στις συνεργασίες.

Ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά την Χαριλάου Τρικούπη, η πρόσφατη υπόθεση των υποκλοπών με πρώτο πολιτικό «θύμα» τον Νίκο Ανδρουλάκη, έφερε πηχυαίους τίτλους περί «ταφόπλακας» στο ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – την οποία, παρεμπιπτόντως, την είχαν όλοι δεδομένη όπως φάνηκε, ίσως λόγω του βενιζελικού παρελθόντος…

Και πράγματι, θα περίμενε κανείς η απάντηση Ανδρουλάκη στην καθαρή ερώτηση «θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;», να ήταν ένα εξίσου καθαρό και κατηγορηματικό…