Τον έχουν πλέον και οι Αμερικανοί

Έναν από τους τρεις χάρτες που δόθηκαν στους Αμερικανούς (ο ίδιος χάρτης που δόθηκε στον Μπάιντεν καθώς και στους γερουσιαστές στο Κογκρέσο) είναι αυτός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και των υπερπτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Ο συγκεκριμένος χάρτης, με παραστάσεις και στατιστικά σχεδιαγράμματα αποδεικνύει σαφέστατα τον αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις της Τουρκίας η οποία αμφισβητεί εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά ας δούμε αναλυτικά τι στοιχεία περιέχει αυτός ο χάρτης: Πέρυσι (2021) οι υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, αμερικανικής κατασκευής, πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες ήταν 48. Εφέτος (μόνον έως τον Ιούνιο) ήταν 111. Και οι υπερπτήσεις συνεχίζονται έως και πρόσφατα.

Πέρυσι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ήταν 2.744. Εφέτος (έως τον Ιούνιο) έφτασαν τις 3.956 και πολλές από αυτές έγιναν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή από κατασκοπευτικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πέρυσι οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά ήταν 980. Εφέτος όμως (πάντα έως τον Ιούνιο) έφτασαν τις 1.133. Και το πιο ανησυχητικό. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο, δηλαδή οι εικονικές αερομαχίες (ή dog fights- όπως λέγονται στη γλώσσα των πιλότων) ήταν πέρυσι 111, ενώ το 2022 έως τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις 140 (145 κατ΄ακρίβεια). Αυτές οι εικονικές αερομαχίες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν ατύχημα στους πιλότους των μαχητικών, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και για την πολιτική αεροπλοΐα. Ωστόσο οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από τέτοια…

75 παραβιάσεις μόνον σε μια μέρα

Χθες για παράδειγμα, μέσα σε μια μέρα, υπήρξαν 75 παραβιάσεις. Οι περισσότερες (32) έγιναν από UAV, αλλά και από σχηματισμό μαχητικών F-16 τα οποία μάλιστα εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος. Συνολικά σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ εισήλθαν 23 αεροσκάφη. Υπήρξαν και πέντε επικύνδινες εικονικές αερομαχίες (dog fights).

ΠΗΓΗ: Βηματοδότης