Του Χρυσόστομου Τσούφη 

«Εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία παίρνει η χώρα μας από τις 20 Αυγούστου και μάλιστα οι …. «δεσμοφύλακες» έχουν ήδη βάλει την υπογραφή τους. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει στα χέρια του επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι επίτροποι εισηγούνται την ελληνική «έξοδο». 

Κάπως έτσι η 20η Αυγούστου θα μείνει στην ιστορία αφού θα σφραγίσει το τέλος μιας εποχής 12 ετών.  

12 χρόνια στα οποία η χώρα βρέθηκε στο έλεος 2 κρίσεων, μιας κρίσης χρέους και μιας κρίσης αξιοπιστίας. Και που για να σταθεί ξανά στα πόδια της, χρειάστηκε να περάσει δια πυρός και σιδήρου μέσα από 3 εξοντωτικά για τους φορολογούμενους μνημόνια.  

Η Ελλάδα αποτινάσσει πια την “ρετσινιά” της χώρας υπό δημοσιονομικό έλεγχο. Μόνη αυτή χρειαζόταν να υφίσταται τις 3μηνες αξιολογήσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας, την ώρα που ακόμη είναι νωπές οι …τραυματικές μνήμες των αφίξεων κάθε 3 μήνες πρώτα της τρόικας και μετά των θεσμών για τις επί τόπου αξιολογήσεις είτε στο υπουργείο Οικονομικών αρχικά είτε αργότερα σε Χίλτον και Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των μνημονίων. 

Δε σημαίνει όμως ότι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας. Έλεγχος άλλωστε θα υπάρχει μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει το 75% των δανειακών της υποχρεώσεων. Αλλά στο στάδιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης όπως θα λέγεται το νέο καθεστώς οι έλεγχοι είναι πιο «χαλαροί» και κάθε εξάμηνο. Και θα υπάρχει και η παρέα της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. 

Υπάρχουν βέβαια κάποια χρωστούμενα από την ενισχυμένη εποπτεία. Η χώρα έχει αφήσει μια λίστα 22 εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, το Κτηματολόγιο, συγκεκριμένες δράσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, οι δασικοί χάρτες, ο φορέας Ακινήτων και το clawback. Η πορεία υλοποίησης τους θα εξετασθεί το φθινόπωρο ώστε το Εurogroup του Δεκεμβρίου να αποφασίσει για την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης των 748 εκατ. ευρώ που έχει μείνει ….αμανάτι από το καλοκαίρι του 2019 όταν και λόγω εκλογών δεν μπόρεσε να γίνει έλεγχος. 

Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα έρχεται ακόμη πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, το Ιερό Δισκοπότηρο αυτήν την…