Το ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται επίσης να θιγεί, με την Μπέρμποκ να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα

Τι ψάχνει η Αναλένα στην Ελλάδα; Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουλίου ήταν αναμενόμενη. Τη χρωστούσε άλλωστε από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και διέκοψε την περιοδεία της το γεγονός ότι νόσησε από κορωνοϊό.

Η διπλωματική ατζέντα της Μπέρμποκ στην Αθήνα η οποία θα έχει ως είθισται διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναμένεται να έχει πρώτο θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που προκύπτουν από το πεδίο του πολέμου,  τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα συμπεριλαμβάνει σίγουρα και εδάφιο Τουρκία, καθώς και μεταναστευτικό. Ζητήματα όπως η συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα των επενδύσεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με φόντο και το πρότζεκτ της Volkswagen στην Αστυπάλαια, καθώς και ο τουρισμός θα μπουν επίσης προς συζήτηση στο κεφάλαιο της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: FAZ: Τα σχέδια αποστολής όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία έχουν αποτύχει

Ουκρανία και μεταναστευτικό

Οι νέες συνθήκες Ψυχρού Πολέμου που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανάγκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καθώς και της επισιτιστικής κρίσης είναι στα ζητήματα που η Ευρώπη καλείται να δώσει απαντήσεις.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται επίσης να θιγεί, με την Μπέρμποκ να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, μην διστάζοντας ακόμα και να ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα και τη Μαδρίτη για καταγγελίες που τις συνδέουν με πρακτικές επαναπροωθήσεων.

«Οι εικόνες τρόμου και οι ειδήσεις που φτάνουν αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Με λυπούν βαθιά. Οι κοινές αξίες μας, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας #Μelilla #Evros» είχε αναφέρει σε αναρτήσεις της στο τέλος Ιουνίου η Μπέρμποκ μετά από σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel προσθέτοντας ότι  «τα γεγονότα και οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως. Δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο ανθρώπινος πόνος μάς…