Παρότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αλβανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα θετικό γεγονός, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι περιέχει μια τεράστια ελληνική παγίδα που θίγει την ακεραιότητα της χώρας μας, αναφέρει σε ανάλυσή του αλβανός διπλωμάτης.

Η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία στις 19 Ιουλίου 2022 είναι ένα θετικό βήμα στο ταξίδι της Αλβανίας προς την ΕΕ.

Οι δύο αλήθειες

Ομως, η ευφορία που πυροδότησε την κυβερνητική κινητοποίηση για προπαγανδιστικούς σκοπούς δεν πρέπει να εμποδίσει να ειπωθεί η αλήθεια ως έχει στην αλβανική κοινή γνώμη, γράφει ο αλβανός διπλωμάτης καριέρας και αναλυτής Σαμπάν Μουράτι στην αλβανική ιστοσελίδα Gazeta Dita.

Δείτε ακόμα – Μπερίσα: Απαγορεύτηκε η είσοδός του στη Βρετανία – Κατηγορεί τον Ράμα και τον Σόρος

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ανοίγει έναν πολύ μακρύ δρόμο γεμάτο εκπλήξεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτές συνομιλίες, όπως δείχνει η μακρά οδύσσεια των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας για την προσχώρησή της στην ΕΕ.

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που το Μαυροβούνιο άνοιξε και συνεχίζει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Η Σερβία άνοιξε και συνεχίζει τις ενταξιακές συνομιλίες για οκτώ χρόνια. Εχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Δεν είναι γνωστό πόσο δύσκολο θα είναι το ταξίδι της Αλβανίας σε αυτή τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία, που μοιάζει όλο και περισσότερο με το μαρτύριο του Σίσυφου, καθώς γίνεται όλο και πιο αδύνατο να μεταφερθεί η πέτρα στην κορυφή του βουνού, που ονομάζεται ένταξη στην ΕΕ.

Η δεύτερη πιο δηλητηριώδης αλήθεια, που δεν λέει η κυβέρνηση στην αλβανική κοινή γνώμη, είναι ο περίεργος όρος που τίθεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για την ένταξη στην ΕΕ, ότι η Αλβανία πρέπει να συμφωνήσει με την Ελλάδα για ΑΟΖ όπως ζητά η Αθήνα.

Το επίμαχο… κεφάλαιο

Στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της ΕΕ για την ένταξη της Αλβανίας, που εγκρίθηκε στις 19 Ιουλίου στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης της Αλβανίας, στο κεφάλαιο «Κύριες αρχές των…