Συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται.

Το κλίμα έντασης και προκλήσεων στο Αιγαίο συντηρούν οι Τούρκοι, με την τουρκική μονταζιέρα να «παίρνει φωτιά».

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 86η ΔΕΘ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τα νταηλίκια στο Αιγαίο, η γειτονική χώρα επενδύει σε κλίμα σύγκρουσης, επιχειρώντας έτσι να μετριάσει την εσωτερική της πολιτική αντιπαράθεση.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφέρθηκε σε «κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας», σημειώνοντας ότι η ελληνική απάντηση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και οι διεθνείς συμμαχίες μας, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν άφησε το χρόνο να περάσει για την επόμενη προκλητική κίνηση.

Το «Ανατόλιαν» και οι πυροβολισμοί

Λίγα λεπτά μετά τα σχόλια του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για παρενόχληση σκάφους κοντά στην Τένεδο, εναντίον του οποίου το σκάφος του Λιμενικού Σώματος άνοιξε πυρ.

Μάλιστα, συνόδευαν την είδηση με ένα βίντεο, του οποίου τη γνησιότητα αμφισβήτησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Λίγες ώρες αργότερα, η απάντηση του Λιμενικού Σώματος έφερνε στη δημοσιότητα τα όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα, με το σκάφος «Ανατόλιαν» που εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια της Λέσβου.

Όπως τονίζει το Λιμενικό, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους, να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια.

Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει καταδίωξη, κατά την οποία τα στελέχη του Λιμενικού προχώρησαν σε προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, ενώ στη συνέχεια εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Συνεχίζουν τα drones στο Αιγαίο

Πέρα από τη θάλασσα του Αιγαίου, η τουρκική προκλητικότητα συντηρείται και στους αιθέρες, καθώς οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών βρίσκονται στο καθημερινό πρόγραμμα των αξιωματικών που βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Δεκάδες είναι οι παραβιάσεις από τουρκικά drones στο Αιγαίο, με…