Στο επίκεντρο των βρετανικών ΜΜΕ είναι τις τελευταίες ημέρες η ιστορία του Archie Battersbee, ενός 12χρονου που έπεσε σε κώμα μετά από ένα ατύχημα που είχε στο σπίτι του. Οι γιατροί στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να συνέλθει και θέλουν να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα υποστήριξης, ενώ οι γονείς του πήγαν μέχρι και στο δικαστήριο για να το ανατρέψουν αυτό.

Τι έχει συμβεί

Ο Archie βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακράς νομικής διαμάχης από τότε που τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα στο σπίτι του, στο Southend του Essex, τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με το BBC, η μητέρα του παιδιού βρήκε τον γιο της αναίσθητο με ένα δέσιμο στο κεφάλι του στο σπίτι τους και πιστεύει ότι συμμετείχε σε μια διαδικτυακή πρόκληση. Έκτοτε δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και διατηρείται στη ζωή με συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, μηχανικής υποστήριξης και φαρμακευτικών θεραπειών.

Το νοσοκομείο κρίνει ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και πρέπει να βγει από τη μηχανική υποστήριξη, και ότι σε κάθε περίπτωση για το παιδί δεν υπάρχουν ελπίδες και θα καταλήξει το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, χθες, βάσει δικαστικής απόφασης, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται θα έπρεπε να βγάλει τον 12χρονο από τη μηχανική υποστήριξη. Η απόφαση αρχικά αναβλήθηκε, καθώς η οικογένεια του μικρού προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι γονείς του ισχυρίζονται ότι η διακοπή της θεραπείας θα παραβίαζε τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Αυτές οι διεθνείς υποχρεώσεις λένε ότι τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία απολαύουν ίσα δικαιώματα και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τους θανάτους παιδιών και νέων.

Για το λόγο αυτόν έχουν προσφύγει δικαστικά, ενώ αναμενόταν η μηχανική υποστήριξη να διακοπεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε τη Δευτέρα την αίτηση της οικογένειας να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου για την αφαίρεση της μηχανικής…